27 juni 2011

Bokrecension nr 14

Friday's child
Av: Georgette Heyer


Den här boken handlar om den unga, naiva, äventyrliga Hero Wantage. (Ja, det är hennes riktiga namn). Under hela sitt liv har hon varit kär i Lord Sheringham, som i början av boken friar till den vackra Miss Milborne Hon avböjer, och i hans besvikelse så lovar han att fria till den första kvinnan han träffar på, och vem råkar inte det vara, om inte vår Hero, vars framtid i och med detta ändras drastiskt. Det var nämligen meningen att hon skulle bli en guvernant, något som egentligen inte alls passade henne. Nu får hon istället flytta med Sheringham in till staden och försöka anpassa sig till storstadslivet, något hon inte alls gör med elegans. Istället råkar hon in i den ena knipan efter den andra, allt på bekostnad av hennes och Lord Sheringhams status och plats i samhället.
Boken utspelar sig på 1800-talet, i England. Hela boken består av rätt komplext, gammaldags engelska med många lustiga uttryck. Den var ändå snabbt utläst, eftersom den var underhållande. Man fastnade verkligen för karaktärerna i boken, och den var välskriven, romantisk och humoristisk. Perfekt sommarläsning, för den som orkar med det lite svåra språket.


24 juni 2011

Bokrecension nummer tretton

Crystal CaveAv: Mary Stewart

Det här är den första boken i Merlintrilogin, och ni har väl hört talas om trollkarlen Merlin? Dock är denna fantasybok inte ett dugg lik Harry Potter, det är en riktigt gammeldags vad-ska-man-säga riddarbok. Det är kungar, prinsessor, fort och gröna ängar så långt ögat kan nå. Typ. Om ni suktar efter en bok med humor (vilket egentligen är vad jag har gjort på sistone) så är detta inte en bok för er, men den är väldigt välskriven och bra, och den har den egenskapen som många fantasyböcker har; man får starka mentala bilder när man läser. Eller jag får det, åtminstone. I korta drag så handlar det om bastarden Merlin, en mörkhårig, klen pojke som föredrar ensamhet och vars pappa ingen känner till. Alla vet att Merlin aldrig kommer bli en riddare, han anses vara svag och få känner till det mod han verkligen besitter. Därför förmodas han bo på ett kloster när han växer upp. Men en dag kommer han till en grotta fylld av fladdermöss där han stöter på Galapas, mannen som bor i grottan och som också visste att Merlin skulle komma. Galapas blir Merlins lärare, han lär honom allting om mediciner och örter, och så småningom om trolldom och magi.
Mer orkar jag inte berätta, även fast det händer så mycket mer i denna tjocka bok. Jag blev aldrig så jättefast i den här boken, jag behövde inte slita mig själv från den för att sluta läsa och jag blev inte besviken när den tog slut (vilket jag i och för sig ändå inte skulle blivit, eftersom det finns uppföljare). Men jag tyckte ändå att den var mycket bra, och jag kommer helt klart läsa uppföljarna också.

12 juni 2011

Quatre jours à Paris del 2

(Observera: Om ni inte läst förra inlägget så bör ni göra det innan ni läser detta). 

Dag 3:

Taket i metron.
Vi åkte mycket i tunnelbanan när vi var i Paris. Lagom kul, enligt mig, då det är massor av tjuriga människor, alla står trångt och ibland måste man vänta jättelänge innan man kommer fram till rätt station. Förstås. Men taket tyckte jag var lite charmigt i alla fall, då det påminde mig om guldbrickor xD.

I alla fall. Den här dagen drog vi till le Louvre, muséet Louvren. Gick förbi Napoleons grav och lite andra ställen först också. 




Jag hittade ett litet gömställe där i häcken en bit från Louvren.

Självaste Louvren.
Egentligen fick man inte ta bilder inuti Louvren, men det var många som gjorde det ändå. Inklusive mig :$ Men vissa av rummen var bara så fina att jag behövde! Det var verkligen jättefint där inne på ett sätt som inte alls framkommer i de fumliga bilderna jag tagit, jag kunde bara stå och typ stirra på ett tak i en evighet och drömma mig bort. Själva Mona Lisa däremot var inte så spännande, enligt mig.














Det var en helt enorm tavla där som alla stod och tog kort på. Den föreställde en kröning eller
något sådant, den var fin!

Samma tavla
Efter att varit där så hade vi egen tid att göra lite vad vi ville. Jag hade egentligen lust att typ gå till någon sevärdhet, men ingen av mina kompisar verkade vilja göra det så det blev typ bara att vi shoppade och åt lunch i form av jättegoda baguettemackor. 

Jag var ju inte så pigg på att shoppa så jag satt och
väntade på de andra utanför.

Det var två snubbar där jag satt, som höll på med att leka charader eller något. De gestikulerade ivrigt och garvade mycket. Hm.




 Haha, vi hittade en hel hylla dedikerad till Justin Bieber i en butik. Det fanns hur mycket som helst, det stod grejer som "Mrs Justin Bieber" och liknande på dem. Vi funderade på att köpa något därifrån till Tim, för att retas lite, men allt var för dyrt så vi orkade inte.



 Mikaela hade också upptäckt någon form av bakelse som heter macaron. Jag har hört talas om såna, men aldrig smakat. Men när hon köpte gjorde jag det med, och det var svingott! Så det rekommenderas :P.


 På kvällen så drog vi till kyrkan Sacre Coeur. Men vi gick aldrig in (n). På bilden är i alla fall utsikten därifrån, det var mycket finare i verkligheten. Sedan åkte vi alla på en restaurang där drickan var helt hutlöst dyr! Jag visste inte hur dyr drickan var, och beställde ett glas mjölk. Jag fick ett stort glas som rymde en halvliter. Det kostade 9 € o.O dvs ungefär 90 kr! Helt galet ju, här kostar en liter mjölk ca 7 spänn, där kostar en halvliter ca 90. Verkligen rimligt alltså. I det området nära Sacre Coeur så fanns det många som jobbade med att rita av folk. Vissa var helt sjukt bra, man kunde be dem att rita av en och priserna verkade variera en hel del, det verkade vara lätt att ändra priset också, haha. Alicia blev avporträtterad, och det var helt sjukt likt och jättefint utfört! Men det var också någon gubbe som inte alls var särskilt bra, alla hans bilder var rätt lika och inte ett dugg verklighetstrogna.


 På kvällen drog vi till Moulin Rouge, men vi var för små för att få gå in. Är det någon som sett filmen Moulin Rouge? Jag tycker den är sjukt bra. Men att se den i verkligheten var en stor "jaha" upplevelse ...


Dag 4

Dag 4 gick vi upp kl 5, packade och lämnade hotellet. Åkte buss ett par timmar, anlände i flygplatsen, spenderade en dryg timme där och sen tog vi planet hem. Inte mer spännande än så alltså.

 ______________________________________________________________

När vi var i Skavsta flygplats så ringde mamma och sade att vi skulle till Stockholm, hon skulle hålla en föreläsning och jag och pappa skulle fira farmors födelsedag.
Hon berättade också att hennes artikel om studentexamen skulle publiceras i DN! (Vilket den även gjorde, idag).
Min mamma är politiskt aktiv och skriver awesome artiklar, råder er att läsa den jag länkade till nu :)
*Stolt dotter*

Kanske borde nämna också att alla bilderna är oredigerade. Bara så ni vet liksom :P
Men allt som allt var det muchos kul att vara i Paris, även fast jag var förkyld och inte kunde sova om nätterna. (Vilket delvis var mina rumskompisars fel).
Nu är det snart sommarlov!

Quatre jours à Paris

Jag vet, jag har varit sämst på att uppdatera.
Men jag har faktiskt haft anledningar till det för först var jag med Isabelle, just efter att hon åkt hem till Uppsala så drog jag till Paris med skolan, var där fyra dagar, efter det drog jag till Uppsala och igår när jag kom hem satt jag inte ens vid datorn, hade fullt upp med att spela gitarr för första gången på vad som känts som en evighet och träffa Tina. Så, aah :)
Men ... nu måste jag ju berätta om Paris och vad vi gjorde!
Och, om det inte är något intressant så råder jag att skippa hela det här inlägget ;)
Jag tänker också bjuda på de få bilder jag tagit. Jag orkade inte ta så många bilder, oftast är det roligare att bara titta, framförallt när man har en halvdan mobilkamera som jag har.

Dag 1

Vi åkte runt kl 3 på natten från min kompis Kjellgren, jag, hon och Cicci. Vi tog flygbussen från Norrköping, anlände vid Skavsta efter ett par timmar, sen tog vi flyget till Frankrike. Vi var framme där ungefär 9 på morgonen tror jag, men det kändes som det var eftermiddag eftersom man varit uppe så länge ...
Sedan åkte vi buss genom Paris förorter, det såg rätt nedgånget ut och det var gott om invandrare där.
Genom fönstret i bussen såg vi en svart man som joggade. Grejen var den att han joggade ifatt oss gång på gång på gång, först åkte vi om honom, sen fastnade vi i regel i någon kö och så kom han ikapp, och detta hände om och om igen. Efter ett tag började han lägga märke till oss, och vi till honom. Så det blev att vi vinkade till honom, han vinkade tillbaka, alla garvade och visade tummen upp osv. Då började han verkligen anstränga sig för att hänga med oss! Klockrent var det! Vi kallade honom Löparn. Bästa fransmannen alltså (Y)
Sen när vi kom fram till hotellet så var det någon grej med incheckningen och vi behövde vänta en halvtimme för att kunna checka in. Så vi spenderade tiden med att äta lunch på McDonald's. ("Je prend chicken nuggets avec ... frites? oui, six nuggets. et coca cola, merci". ... awkward).
Av en händelse så var jag och mina kompisar senare än de andra, och när vi kom tillbaka till hotellet så hade alla redan fått veta vilka de skulle dela rum med och dragit upp.
Det var då dramat började, bölande tjejer, skitsnack och folk hade inte hamnat med dem de ville.
Men vi bytte om lite så att alla hamnade med dem de ville.
En av lärarna lackade ur lite.
Kul.
Såhär såg i alla fall vårt hotellrum ut, jag, Cicci och Kjellgren delade rum:



Kjellgren var söt som vanligt<3
På TV:n gick Desperate Housewifes,
dubbat till franska. Quelle horreur!
Jag såg fortfarande normal ut, i alla lägen.
Det var regnigt men väldigt varmt för övrigt.
Efter att vi hemmastatt oss så drog vi till le supermarche (dvs supermarket) som var nära hotellet. Det var dit man gick om man helt enkelt behövde köpa mat, godis och sådant.


Sedan begav vi oss till L'arc de trioumphe. (stavas det ens så? aja, Triumfbågen i alla fall)


Gulliga Cicci, även kallad QAQ<3
Triumfbågen

Vädret var inte det bästa, som sagt.
Inuti Triumfbågen
Utsikten, från toppen av byggnaden.
Detta var efter att vi katat upp några tusen trappor.

Det fanns skydd så att man inte skulle ramla ner.


Sedan fick vi vandra fritt på stan. Vi gick lite i Champs-Elysées (ha i åtanke att jag inte är 100 på stavningen här heller). det var fullt av snobbiga butiker, och snål som jag är så köpte jag inget :P

Övergångsgubbarna såg lite annorlunda ut där!
Eg0 pic with the fjortis way of only showing halva facet.
Dag 2:

Denna dag drog vi till le Tour Eiffel, dvs Eiffeltornet!
Det var den här dagen jag tyckte var roligast, för då körde jag och Cicci "Dare". Men det återkommer jag till senare.

Tror det är rätt obvious vad ni skådar på den här bilden.


Solen började titta fram (y)


Det var gott om poliser och vakter vart man än gick i Paris



När vi var på andra våningen.

Utsikt från toppen av Eiffeltornet<3
Ännu en utsiktsbild.
Det var helt underbart att vara på toppen av Eiffeltornet, ungefär 300 meter upp i luften!
Vi gick i trapporna de första två våningarna, och därifrån tog vi hissen upp till toppen.
Underbar utsikt.
Det var dock lite synd om stackars höjdrädda Kjellgren, men hon höll ut och vågade sig upp till toppen (Y) Hon var ju lite tvungen då hon blivit 'daread' av Cicci. Vi körde nämligen en lek som heter Dare, som går ut på att man utmanar varandra att göra pinsamma/läskiga/roliga grejer, och för varje grej man gör så får man ett poäng! Den som fick flest poäng blev i det här fallet bjuden på godis av de andra ;). Tävlingen slutade med oavgjort mellan mig och Cicci, ca 25-25 tror jag det stod på.
Det var helt klockrent, men tyvärr har jag inte tagit några bilder på några av grejerna vi gjorde (n).
Men några exempel på grejerna som Cicci gjorde var:
*Hon stannade en random tjej på gatan (som höll på att äta en baguette) och sjöng högt och inlevelsefullt till henne på en låt som går "Oh my god, oh my god, what a wonderful surprise! I'm in love, I'M IN LOVE, and I cannot get enooough!!" Snacka om att tjejen blev förvånad alltså! :D
*Hon sade till tjejen som jobbade på pizzerian där vi åt lunch "C'était trés, TRÉS delicieuse!!" (översättning: Det var jätte, JÄTTE gott!) och så gjorde hon en slängkyss xD
*Hon stod inne i en skobutik och vaggade långsamt fram och tillbaka samtidigt som hon mumlade för sig själv "Je ne sais pas ... Je ne comprend pas ... Je ne sais pas ... Je nes comprend pas ..." (Jag vet inte ... Jag förstår inte ...) om och om igen! Det roliga var att en som jobbade där inne just var på väg att gå och hjälpa henne, men när hon såg vad Cicci höll på med blev hon helt chockad och stod bara och stirrade på henne istället! XD
*Hon dansade 70-tals dans helt ensam mitt i värsta folkmassan^^
*Hon stod på en upphöjd stengrej och låtsades vara en mimare!
*Hon dansade till en gatumusikants musik
*Hon ställde sig bredvid en kille som höll på att joxa med en boll, och försökte imitera honom. Då gav han henne en boll att själv hålla på med! XD
*Det var en kille som försökte sälja miniatyrer av Eiffeltornet på gatan. När han försökte sälja till henne skrek hon "Tu n'est pas mon péré!!!" (Du är inte min pappa!!!) Han började asgarva när hon sade det XD
Jaa, hon gjorde det och ca 17 andra grejer ;) klockren, modig tjej<3
 Och så några exempel på grejer som jag gjorde:
*Jag sjöng till en random man på gatan "'Cause you're beautiful .. Just the way you aare!" Han bara "Merci!" (Tack) och efter att han dragit var det en kille som satt vid sidan av gatan som gav mig en 50 centare för min 'performance' ^^
*Det var ett par ghettobrudar som hade stirrat på Cicci medan hon låtsades vara mimare. Verkligen råblängt med värsta bitchblickarna. Och de slutade inte ens när Cicci var klar. Så då blev jag utmanad att gå fram och hälsa på dem. Så jag gick fram till dem, lade handen på höften och bara "Tja" värsta kaxigt. (Var typ exakt som dem med andra ord). Men efter ett tag kom de fram till oss! o.O
De typ bara (på franska dårå) "Vadå tja? Vad menade du med det?" Och grejen med det är att när man säger tja så låter det exakt som ordet 'chat' på franska som betyder katt. Så i deras öron hade det låtit som att jag gått fram till dem och sagt 'katt' XD. Vi försökte förklara att vi var svenskar och att det betydde hej på vårat hemspråk. Detta gjorde vi på engelska. Men då kommer resten av deras gäng och omringar oss o.O. De alla bara garvar och säger om och om igen "chat ... haahaha" typ så, fortfarande värsta kaxigt. Vi visste inte riktigt vad vi skulle göra, men efter ett tag drog de som tur var. Ändå, värsta grejen ju! :O
*Jag satte mig på en bänk bredvid en kille. Om han satt här __________X så satt jag här: X__________ . Så långt bort jag kunde komma med andra ord. Men så flyttade jag mig långsamt närmre och närmre. Till slut satt vi _________X_X och jag hade armen uppe, typ mot hans axel. (Fast jag rörde honom inte). Vi hade fått ögonkontakt x antal gånger, och han verkade lite generad. Han sade lågt för sig själv "Qu'est-ce qui se passe?" (Vad är det som händer?) Men då drog jag :P
*Det var tre pojkar som höll på att spela fotboll. Jag sprang in och skrek "I'm in!" samtidigt som jag sparkade bort bollen xD
*Det var några personer som låg bredvid varandra på en bro. Jag lade mig bredvid dem (y)
*Jag dansade till en gatumusikants musik (tillsammans med Cicci då).
*Det var en man som satt på en bänk, framför honom var det en del duvor. Jag sprang till duvorna och chasade bort dem samtidigt som jag sade till dem "Allez hop, allez hop! Dépéche-toi, l'oiseau! Trés vite!"(Kom igen, kom igen! Skynda dig, fågel! Mycket fort!)
*Jag sprang fram till ett gäng japaner och skrek att jorden skulle gå under och att vi skulle dö. (På engelska skrek jag). De verkade inte förstå mig :(
Observera att inga av grejerna Cicci gjorde var det hon som kom på, och samma med mig med. Vi blev ju utmanade av de andra, liksom. Fett kul var det i alla fall n_n
Allt detta gjorde vi bara medan vi gick genom stan. Efter det drog vi till kyrkan Notre Dame.



Utanför Notre Dame

Inuti Notre Dame
 Men det var de två första dagarna i alla fall. Det verkar som jag får fortsätta berätta i ett nytt inlägg, det får ju inte bli alltför långt nämligen :*
Btw så är alla bilderna tagna av mig, jag har ändrat storleken beroende på hur värda/snygga jag tycker de är.