18 nov. 2012

The Accidental Tourist

Av: Anne Tyler

"It occurred to him (not for the first time) that the world was divided sharply down the middle: Some lived careful lives and some lived careless lives, and everything that happened could be explained by the difference between them."

Macon är en man vars son har dött sedan ett år tillbaka. Hans fru Sarah vill skilja sig, hans hund börjar bita främlingar för jämnan, och Macons jobb som författare till ett antal resenärsguideböcker börjar kännas alltmer trist, även fast yrket egentligen passar honom perfekt. Hans böcker riktar sig till "The Accidental Tourist", till sådana som är tvungna att dra på affärsresor, men som egentligen inte tycker om att resa. I dessa böcker kan affärsmännen få de bästa råden om hur de kan resa utan att egentligen märka att de är hemifrån. Den organiserade, noggranna Macon är den perfekta mannen att skriva dessa. Hur som haver så kan inte ens Macon bortse från de besvärliga, opraktiska känslor som de senare negativa händelser i hans liv framkallat, och i den här boken får vi följa hans resa när han försöker handskas med dessa, försöker få ordning på sitt liv, och samtidigt träffar en kvinna som är hans raka motsats ...

Det här är en ömsom lättsam, ömsom ganska djup bok. Karaktärerna är fångande, och trovärdiga trots sina lite överdrivna personligheter. Jag tror de flesta har träffat någon som Macon i verkligheten, han beskrivs som en man som försöker flyta förbi, "klara av" sitt liv, utan att någonsin riktigt uppleva det. Han är en sådan man som knappt verkar äkta, som inte verkar vara helt där, rent energi- och känslomässigt. Åtminstone var det så jag uppfattade honom. Sedan får vi se hans motpart Muriel, kvinnan som pratar innan hon tänker, älskar att klä sig i pråliga, överdrivna kläder, hon som säkerligen har starkare överlevnadsinstinkter än Macon, men som inte är i närheten lika respektingivande. Ingen av dem har någon balans i tillvaron, inte ens Macon som på utsidan verkar så balanserad. Rent psykologiskt är det här alltså en intressant bok, men också hjärtskärande, med dessa karaktärer som inte förstår sitt eget bästa. Är det inte lite så i verkligheten också, ibland? Särskilt romantisk är den inte, trots att vi får följa ett antal kärleksrelationer. Författaren menar att personerna vi blir med våra partners är viktigare än om våran kärlek till dem. Jag tycker absolut att det ligger en sanning i det. Nej, det var en underhållande och fin bok, lättsmält och trevlig, samtidigt som den har mycket att säga om livet. Den passar perfekt om man kanske inte är sugen på en supersvår bok, men ändå vill ha något genuint.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar